Top

Over Aarde-Werk 'de Stegge'

Wat in 2005 begon als een fietsvakantie in de Achterhoek, bleek het begin van een nieuwe fase te zijn in ons leven. Wij (Jan-Willem van de Velde en Gea Boessenkool) werden verliefd op dit prachtige plekje in het buitengebied van Winterswijk-Kotten. Een verliefdheid die zich inmiddels verdiept heeft tot een diepe en blijvende liefde en dankbaarheid hier te mogen wonen en werken. We kunnen hier onze droom, eens begonnen in het stadse Den Haag, verder realiseren en werkelijkheid maken: bouwen aan en werken in een zo duurzaam mogelijk leefsysteem voor mens, plant en dier.

 

overons

In 1995 volgden we beiden de basiscursus 'permacultuur' bij Lea Harrison, georganiseerd door Fransjan de Waard op de Warmonderhof. Met de inspirerende lessen om de principes van een duurzaam systeem in je leven en werk toe te passen, zijn we sinds 1995 bezig geweest: in Stichting Aarde-Werk Den Haag en Aarde-Werk BV, later ook in Allesduurzaam.nl BV en nu dus bij Aarde-Werk de Stegge.

Op ons mooie stuk land (1,8ha) hebben we sinds 2006 gebouwd aan een duurzaam systeem, gebaseerd op de principes van de permacultuur. We kunnen nu (2014) grotendeels ons eigen voedsel verbouwen, in eigen elektriciteitsbehoefte voorzien, ons afvalwater op eigen terrein zuiveren en terugvoeren naar de toiletten in een eindeloze kringloop en gebruik maken van  grond- en regenwater van het terrein.

Naast deze 'feitelijke' toepassingen van duurzaam leven, inspireert ons het hier kunnen wonen en werken  vooral doordat we steeds dichter komen bij de vervulling van onze werkelijke behoeften die de diepmenselijk zijn;  geborgenheid in een overzichtelijke sociale context, gezonde en zuivere lucht, afwisseling van geluid en stilte, direct contact met de wetten van de natuur, ervaarbaar in regen, wind, koude en warmte, droogte en overvloedige nattigheid. Hoe langer we hier wonen, hoe meer we beseffen onderdeel en afhankelijk te zijn van de natuurlijke processen. We willen hier wonend en werkend een eigen geluid afgeven van de ongelooflijke mogelijkheden en rijkdom van de natuur en van de mens, zeker als de mens met de natuur samenwerkt.

Samenwerken

met

de

natuur

img 0095

In het prachtige coulissenlandschap herkennen we een bemoedigend signaal: het is mogelijk dat de mens intensief gebruik maakt van en impact heeft op de wilde natuurlijke gesteldheid van de aarde en er in samenwerking met de wetten van de natuur een prachtige mix van cultuur en natuur van maakt: kijk maar hoe het coulissenlandschap van oudsher door boeren is opgebouwd door hun essen te omzomen met hakhoutbosjes waar alle hout groeit dat nodig is voor de boerderij-toepassingen in een hernieuwbare kringloop van kappen, snoeien en weer aangroeien. Hoe de essen in de loop der eeuwen hun bolle vorm hebben gekregen doordat boeren elk voorjaar de inhoud van hun potstal uitstrooiden op het land waarmee de grond weer 1 mm hoger werd, vooral op het midden van de bult. Wij voegen nu de komende jaren ook een paar mm toe aan de reeds 1.25 m (1250 jaar) opgebracht grond op 'onze' es.

Het doet een mens goed in zo'n tijdsperspectief te werken, en toch met beide voeten in deze tijd te staan van ontvolkend platteland, van de natuur vervreemdende stedelingen en hun kinderen.

Inspirerende

mensen

img 3841

We ontvangen op deze plek graag kinderen en volwassenen om met hen onze kennis delen - en zo weer te vermenigvuldigen- die we de afgelopen decennia hebben mogen opdoen van mensen die ons hebben geinspireerd:

 • Dorothee Sölle
 • Thich Nhat Han
 • Lea Harrison
 • Wim Aspeslagh
 • Arne Naess
 • Ken Wilber
 • Fransjan de Waard
 • Sun Bear
 • Rudolf Bahro
 • Ullrich Melle
 • Francoise Lefebvre
 • Freek Boessenkool

 

Steggeman Jan-willem